Als je geen Russisch spreekt of begrijpt, kan de metro van Moskou ingewikkeld lijken. Maar zodra je het begint te gebruiken, zul je snel beseffen dat het eigenlijk heel eenvoudig is. Bovendien is de metro van Moskou ook een belangrijke toeristische attractie vanwege de schoonheid van sommige stations. Ik zal je ook laten zien welke stations de moeite waard zijn om te bezoeken.

Inleiding
De metro van Moskou (ook bekend als het Paleis van het Volk) werd ingehuldigd in 1935 tijdens het tijdperk van Stalin. Het is een van de grootste en dichtste metrosystemen ter wereld. Het verbindt het stadscentrum met industriële en woongebieden, waardoor je snel en gemakkelijk door Moskou kunt reizen. Daarnaast is het ook een toeristische attractie dankzij de prachtige architectuur van veel van zijn stations.
De officiële website van de metro van Moskou biedt enkele interessante feiten:
- In 2025 blijft de metro van Moskou een van de drukste ter wereld, met meer dan 7 miljoen passagiers per dag. Het heeft 14 lijnen (elk geïdentificeerd door zijn eigen kleur), meer dan 250 stations, en een netwerk dat zich uitstrekt over meer dan 430 kilometer, inclusief nieuwe lijnen zoals de grote ringlijn (Lijn 11).
- Het diepste station is Park Pobedy (Overwinningspark), gelegen op 84 meter onder de grond. Het heeft ook de langste roltrap in het systeem, met een lengte van 126 meter. Als je naar beneden kijkt, krijg je hoogtevrees—het lijkt geen einde te hebben.
- De frequentie van de treinen is indrukwekkend: treinen arriveren elke 90 seconden (of zelfs minder in centrale stations). Dus als je er een hoort aankomen, hoef je je niet te haasten—er komt snel weer een nieuwe.
1. Nuttige Informatie Voordat Je Begint
Voordat je de metro van Moskou gebruikt, is er enkele zeer nuttige informatie die je online kunt bekijken:
Officiële website van de metro van Moskou:
- http://mosmetro.ru (Russische versie)
- http://engl.mosmetro.ru (Engelse versie). Op het moment van schrijven van dit artikel is de Engelse versie nog niet functioneel.
Officiële metrokaart van Moskou:
- Interactieve metrokaart van Moskou om je routes te plannen.


Mobiele Apps: Yandex Metro is een gratis en zeer nuttige app omdat je geen internetverbinding nodig hebt om kaarten te bekijken of routes te plannen (ze kunnen worden bekeken in het Latijnse alfabet, hoewel de kaart zelf in het Cyrillisch is). Het is beschikbaar voor Android en iPhone, en heeft ook een webversie in het Engels.
Openingstijden van de metro van Moskou: De meeste stations zijn geopend van 5:30 uur tot 1:00 uur.
Soorten tickets: Je kunt enkeltickets kopen (75 roebel per rit), maar de meest praktische (en goedkoopste) optie is de Troika-kaart, die 63 roebel per rit kost. Je kunt ook direct bij de poortjes betalen met bankkaarten (Visa, Mastercard of Mir) of via je mobiel met Apple Pay, Google Pay of Mir Pay. Let op: sommige buitenlandse kaarten werken mogelijk niet vanwege sancties, dus de Troika-kaart blijft de meest betrouwbare optie.
Al deze betaalmethoden zijn ook geldig voor bussen, trolleybussen en trams, aangezien ze deel uitmaken van het geïntegreerde openbaar vervoerssysteem van Moskou.

De volgende zijn de ticketprijzen en reisabonnementen die beschikbaar zijn in 2025:
Enkeltickets
- Ediny Ticket (1 rit): 75 roebel.
- Ediny Ticket (2 ritten): 150 roebel.
- 90-minuten Ticket: 94 roebel. Hiermee kun je één rit met de metro of monorail maken en onbeperkt overstappen op bus, trolleybus en tram binnen 90 minuten.
💳 Troika-kaart
De Troika-kaart is een oplaadbare kaart waarmee je kunt betalen voor ritten met de metro, monorail, MCC (Moscow Central Circle), MCD (Moscow Central Diameters), bussen, trolleybussen en trams.
- Kosten van de kaart: 50 roebel (terugbetaalbaar bij inlevering).
- Tarief per rit: 63 roebel met de portemonnee-modus.
- 90-minuten Ticket: 94 roebel.
📆 Onbeperkte Reisabonnementen (Ediny)
Deze abonnementen bieden onbeperkte ritten met de metro, monorail, MCC en grondtransport binnen de centrale zone:
- 1 dag: 365 roebel.
- 3 dagen: 700 roebel.
- 30 dagen: 3.070 roebel.
- 90 dagen: 7.430 roebel.
- 365 dagen: 22.000 roebel.
💳 Bankkaart of Mobiele Betaling
Je kunt direct bij de poortjes betalen met bankkaarten (Visa, Mastercard, Mir) of mobiele apparaten (Apple Pay, Google Pay, Mir Pay). Het tarief per rit is 64 roebel.
🧾 Andere Opties
- 60-Ritten Ticket: 3.420 roebel (57 roebel per rit).
- Sociale abonnementen: Beschikbaar voor studenten en andere groepen met gereduceerde tarieven.

2. Hoe Je Je Verplaatst in de Metro van Moskou
Ik zal proberen zo eenvoudig mogelijk uit te leggen hoe je je kunt verplaatsen in de metro van Moskou. Als je gewend bent aan andere metrosystemen, kunnen sommige tips hier voor de hand liggend lijken—anderen misschien niet zo veel.
2.1. De Metro Binnenkomen
Vanaf de straat zijn metrostations gemarkeerd met een grote rode M.


Je komt binnen vanaf straatniveau of door trappen af te dalen, waar je onderaan het volgende ziet:
- Een rij deuren met groene borden waar je kunt binnenkomen. Deze geven “Metro Ingang” aan in het Russisch en Engels.

- Een andere rij deuren met rode borden met de tekst “Niet binnenkomen”—dit zijn de uitgangsdeuren (niet door deze naar binnen gaan).

Eenmaal binnen heeft de centrale hal van elk station een grote metrokaart om je te oriënteren, evenals kaartautomaten en een bemand loket.

2.2. Tickets Kopen
Eenmaal binnen kun je op twee manieren tickets kopen:
- Automatische kaartautomaten. Ze zijn beschikbaar in zowel het Russisch als het Engels en zijn eenvoudig te gebruiken.
- Loketten. Hoewel het gebruik van de automaten niet moeilijk is, is het handiger om tickets te kopen bij een bemand loket (gemarkeerd met het woord “KACCA”). Wacht in de rij (als die er is) en neem je beurt. Je hoeft geen Russisch te spreken. Als je bijvoorbeeld een Troika-kaart wilt kopen en deze wilt opladen met 500 roebel, zeg dan gewoon “Troika” en geef 550 roebel (de borg voor de kaart is 50 roebel). Het personeel geeft je een kaart die je kunt gebruiken om te reizen.


2.3. Toegang tot het Perron
Vanaf het loket zie je de ingangspoortjes, die kaartlezers hebben (sommige stations hebben nieuwere systemen, andere meer ouderwetse).
Houd je kaart of ticket tegen de lezer. Het rode licht wordt groen om aan te geven dat je kunt doorgaan. Het scherm toont je resterende saldo of ritten.


Elke rij poortjes heeft een hokje met een medewerker die de toegang controleert en kinderen onder de 7 jaar (die gratis reizen) of rolstoelgebruikers binnenlaat.
Het is vermeldenswaard dat elke passagier verondersteld wordt een eigen ticket te hebben. Echter, met de 60-ritten Troika-kaart of de Portemonnee-modus is het gebruikelijk dat families of vrienden één kaart delen.
Na het passeren van de poortjes vind je roltrappen die je diep onder de grond brengen. Sta aan de rechterkant om mensen die haast hebben links voorbij te laten. Eenmaal beneden volg je de richtingsborden voor lijnen en richtingen. Het helpt om een kaart in zowel het Russisch als Engels te hebben, aangezien bewegwijzering meestal in het Cyrillisch is. Sinds het WK voetbal 2018 hebben de meeste stations nu ook Engelse borden.


Treinen komen elke 1–2 minuten, dus als je er een hoort aankomen, hoef je je niet te haasten—er volgt snel weer een nieuwe.

2.4. Instappen in de Trein
Wanneer de trein arriveert, wacht dan gewoon tot mensen uitstappen voordat je instapt. Tijdens de spitsuren kan het druk worden, dus wees snel—een duwtje krijgen is normaal. Het belangrijkste is om snel van de deur weg te bewegen, want de deuren sluiten stevig.
Eenmaal binnen, zoek een zitplaats of een goede plek om je vast te houden, want de treinen kunnen behoorlijk schommelen. De metrowagens zijn over het algemeen ouder en lawaaierig, hoewel ze geleidelijk worden gerenoveerd.


2.5. Reizen Tussen Stations
Als je geen Russisch spreekt of leest, gebruik dan je metrokaart en tel het aantal haltes tot je bestemming. In elke wagon, bij de deuren, is er een kaart van de hele metro en een kaart van de huidige lijn.

Stationsaankondigingen worden gedaan in het Russisch en Engels. Over het algemeen kondigt een mannelijke stem stations aan op treinen die naar het stadscentrum gaan, en een vrouwelijke stem voor treinen die ervan weggaan. Op de cirkellijn (Lijn 5) wordt de mannelijke stem gebruikt voor de klokwijzerzinrichting, en de vrouwelijke stem voor tegen de klok in.
Je ziet ook borden met de namen van de stations, maar die kunnen moeilijk te lezen zijn vanuit de trein.
Als je moet overstappen, zoek dan naar gekleurde borden die de volgende lijn aangeven—elke lijn heeft zijn eigen kleur en de borden zijn gemakkelijk te volgen als je de kleur van de lijn die je nodig hebt kent.
Overstappen tussen lijnen omvat meestal trappen, roltrappen en ondergrondse gangen. Je kunt onbeperkt overstappen op hetzelfde ticket totdat je de metro verlaat.
Als je je halte mist, geen zorgen. Stap gewoon uit en neem de trein in de tegenovergestelde richting.
2.6. De Metro Verlaten
Eenmaal op je bestemming, stap uit de trein en volg de witte borden met zwarte letters die “Uitgang naar de stad” aangeven via de roltrappen. Er kunnen meerdere uitgangen zijn—zoek naar degene die je het dichtst bij je eindbestemming brengt.
3. Must-See Metro Stations
Welke stations het mooist zijn, is zeer subjectief en hangt af van persoonlijke smaak. Dat gezegd hebbende, ga ik mee met de classificatie gemaakt door de Russische architect Yuri Gridchin, die ik behoorlijk solide vind. Je kunt het hier bekijken: http://news.metro.ru/thebest.html.
Hij categoriseert de beste stations in twee groepen. Eerst de prachtige stations (5 sterren)—in totaal 20 (Top 20). Ik heb ze op de onderstaande kaart gemarkeerd met een rechthoek en hun bijbehorende lijnkleuren:

De meeste bevinden zich op lijnen 1, 2, 3, 5 en 7. Klik op de onderstaande links om foto’s van elk station te zien:
- Lijn 1:
- Lijn 2:
- Lijn 3:
- Lijn 5
- Lijn 7:
- Lijn 9:
Hij vermeldt ook ongeveer 46 stations met 4 sterren (“mooie stations”). Als je tijd hebt en meer wilt verkennen, bekijk ze dan via deze link.






4. Rondleidingen door de Metro van Moskou
Tot slot, als je dieper in de ervaring van de metro van Moskou wilt duiken, zijn rondleidingen een geweldige manier om meer te leren over de geschiedenis en verborgen parels. Aarzel niet om deel te nemen aan een tour en ontdek meer over dit fascinerende transportsysteem! Verschillende bedrijven bieden rondleidingen aan in verschillende talen, waaronder Engels, Spaans, Frans en Italiaans.